Podlaska Chata

„Podlaska Chata” to wizytówka regionalnych smaków Podlasia. Ta prężnie rozwijająca się firma w niespełna trzy lata swojego istnienia odniosła wiele mniejszych i większych sukcesów na polskim rynku. Jednym z nich jest fakt, że stała się rozpoznawalna jako producent dobrych polskich wędlin, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, przypominającymi podlaskie, domowe przysmaki - wyroby takie jak dawniej. Priorytetem firmy od początku jej istnienia jest produkcja wyjątkowych wędlin przy zastosowaniu sprawdzonych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur oraz najlepszych surowców, przypraw i ziół z okolicy w której się znajduje – Zielonych Płuc Polski. Zamiłowanie do tworzenia z pasją sprzyja rozwojowi szerokiej gamy produktów : od wyśmienitych polędwic dojrzewających poprzez aromatyczne, tradycyjnie wędzone szynki i kiełbasy oraz smakowite wyroby podrobowe, pasztety i pieczenie i sprawia, że każdy klient znajdzie coś dla siebie. Wytwarzane w Podlaskiej Chacie produkty sprzedawane są w sklepach firmowych, które mają swój niepowtarzalny klimat . Ich wnętrza są pełne drewna i stylowych dodatków charakterystycznych dla Podlasia. Doświadczony zespół zaangażowanych pracowników czuwa nad tym aby produkowane tradycyjnymi metodami wędliny odpowiadały europejskim standardom higienicznym, a przy tym były zdrowe, bezpieczne i smaczne. Potwierdzeniem tego są liczne nagrody i wyróżnienia, które udało się zgromadzić przez ten krótki okres działalności. Do czołowych produktów jakimi możemy się poszczycić należą: Polędwica z Podlaskiej Chaty, Polędwica ze strychu, Kiełbasa palcówka, Pasztet z Podlaskiej Chaty, Kiełbasa krucha, Salceson z Podlaskiej Chaty. Polędwica z Podlaskiej Chaty to wysokiej jakości surowa wędlina wyprodukowana z wyselekcjonowanego schabu wieprzowego, dostarczanego przez lokalnych dostawców. Swoją barwę i aromat zawdzięcza soli peklującej i kamiennej oraz specjalnej mieszance przypraw w otoczeniu której dojrzewa przez kilkanaście dni. Całości dopełnia jednorazowe, długotrwałe wędzenie zimnym dymem olchowo bukowym. Linia produktów wiejskich (polędwice, szynki, boczki, baleron) została stworzona z myślą o ludziach, którzy preferują na swoich stołach tradycyjne polskie wędliny. To najwyższej jakości produkty wytwarzane z wyselekcjonowanych części półtusz wieprzowych. Wyglądem nawiązują do wędlin przygotowywanych sposobem domowym. Połączenie odpowiednio dobranego surowca z mieszanką przypraw skomponowana na podstawie starych receptur sprawia, że są one niezwykle soczyste, kruche i smaczne. Proces wędzenia w tradycyjnej wędzarni nadaje im intensywną barwę i niepowtarzalny aromat. Kiełbasy: wiejska, rzeźnika, palcówka wędzona to tradycyjne polskie kiełbasy adresowane do konsumentów poszukujących wyrobów bez konserwantów. Odpowiednio przygotowane kawałki mięsa wieprzowego w połączeniu z solą kamienną, peklosolą i przyprawami naturalnymi: świeżym czosnkiem, majerankiem, pieprzem i zielem angielskim tworzą niezapomnianą symfonię smaków. Wyjątkowość wyrobów dopełnia wędzenie dymem olchowym w tradycyjnej wędzarni. Polędwica ze strychu to luksusowa wędlina, która zachwyca niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Odpowiednio skomponowany proces technologiczny i obróbka termiczna sprawiają, że jest w stanie zaspokoić gusta nawet najbardziej wybrednych biesiadników. Palcówka to surowa, suszona kiełbasa wieprzowa, w której dzięki zastosowaniu odpowiedniej mieszanki przypraw i wyselekcjonowanego surowca pochodzącego od lokalnych dostawców uzyskuje się niepowtarzalny aromat i barwę. Odpowiednio dobrany proces suszenia trwający kilka dni wydobywa z niej niezapomniany, indywidualny smak. Cieszy się dużym uznaniem wśród naszych klientów. Wędliny podrobowe to powrót do przeszłości i smaków z domowego świniobicia. Nasze kaszanki smakują jak u mamy, a to wszystko za sprawą tradycyjnej receptury , ręcznie krojonych i podsmażanych z cebulką skwarek wieprzowych, najwyższej jakości kaszy gryczanej i jęczmiennej oraz naturalnych przypraw. Doskonałe zarówno na ciepło jak i zimno. Salceson z Podlaskiej Chaty, to kompozycja doskonale doprawionych mięs zatopionych w aromatycznej galarecie. Dominuje w nim smak i zapach czosnku oraz innych naturalnych przypraw. Jest to produkt dla prawdziwych smakoszy. Nasz Pasztet z Podlaskiej Chaty to prawdziwy mięsny pasztet, którego smak jest niezapomniany. Pieczony w drewnianych foremkach, sprawdzi się na niejednym śniadaniu lub przyjęciu. Pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie. Doskonale nadaje się jako wykwintna przekąska.

Sprawdź, w którym miejscu jest wybrany przez Ciebie sklep?